lunes, 22 de marzo de 2010

Vespres de reflexió, poesia i música a la Fira de Calella i l'Alt Maresme

La visita era obligada. Fira de Calella i l’Alt Maresme, en la seva 29a edició, presentava al públic visitant un país, tot sovint desconegut, però amb innombrables atractius des del punt de vista de la cultura i la història: Xile. Amb la decisió de presentar un país tant llunyà geogràficament com proper històricament – amb paral•lelismes evidents amb Catalunya – , els organitzadors van voler destacar la creativitat i el rerefons humanista de les seves creacions literàries.
En l’escenari firal més literari que es recorda dels darrers anys de Fira, la força de les lletres xilenes i de la seva poesia – “musicalitzada” per a l’ocasió – van ser l’ocasió perfecta per endinsar-se en la peculiar història gràfica i política del país llatinoamericà.
Noms com els de Pablo Neruda, Violeta Parra, Mario Benedetti, però també clàssics de la literatura espanyola, com Antonio Machado, Rafael Alberti o Federico García Lorca, van esdevenir gairebé noms familiars durant el cap de setmana de celebració de la Fira.
La dedicatòria a Xile de la Fira es va iniciar el divendres 25 de setembre amb una tarda que es dedicà per complet a glossar la història del Winnipeg, vaixell que amb més de 2.000 exiliats republicans a bord, va travessar tot l’Atlàntic per escapar de la repressió franquista. Val a dir que l’acte comptà amb la participació del catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Andreu Mayayo, i de testimonis vius d’aquella epopeia, així com del passi d’un vídeo que repassà les vicissituds d’un viatge ple d’entrebancs i de records. Finalment, Eulogio Dávalos, reconegut guitarrista xilè, brindà a les més de 100 persones assistents, un concert, anomenat Poetas en el exilio, que recordà aquest exili i la fraternitat espontània que sorgí entre poetes xilens i espanyols d’aquella època.
Altrament, Xile comptà amb altres punts d’interès, relacionats amb la cultura i la literatura xilena. Durant els tres dies que durà el certamen, es van seguir lectures en viu i interpretacions de la literatura xilena clàssica, però també de més actual. Bolaño – que durant uns anys va viure a Blanes – i, un altre cop, Neruda, van ser els autors preferits del públic.
Però tornem a la música, perquè el diumenge 27 de setembre, Fira de Calella i l’Alt Maresme tornà a comptar amb un concert a càrrec d’Eulogio Dávalos, qui aquest cop, acompanyat d’Enric Majó, brindà a tots els assistents de la Fira un recital poètico-musical dedicat a la figura de Pablo Neruda. Me gustas... Pablo Neruda en concert feu possible una nova aproximació a la figura d’un poeta i polític il•lustre, fill del seu temps però amb una clarividència històrica i literària indiscutible. No endebades, fou Neruda qui recordà ja en aquells moments tràgics de postguerra a un poeta il•lustre, com Miguel Hernández, de qui afirmà en un poema:
“No he visto deslumbradora raza como la tuya,
ni raíces tan duras, ni manos de soldado,
ni he visto nada vivo como tu corazón
quemándose en la púrpura de mi propia bandera.”
D’aquí que només puguem felicitar i congratular-nos d’aquesta iniciativa, que apropa, engresca i permet descobrir la màgia i els significats de la lletra, sobretot quan aquesta fa història.

No hay comentarios:

Publicar un comentario